Z6_PPGAHG8001U2E06MQFH9T3PFP2
Z7_PPGAHG8001U2E06MQFH9T3PF55

МАЛИН СТОЙЧЕВ

Дата на публикуване: 16.02.2024
Последна актуализация: 12.03.2024

 


 

Малин Маринов Стойчев е роден на 25.03.1934г. в с.Оризаре. От баща си Марин Стойчев – най-добрия танцьор и кавалджия в селото, той наследява любовта към българските народни танци, което определя житейския му и професионален път. 
 
       През 1969г. Малин Стойчев поставя началото на първия детски танцов състав в града ни. Той се състои от деца от първи и втори клас от ЕСПУ „Г.Димитров” – сега СОУ „Отец Паисий”. Този, по-късно пионерски танцов  състав, се явява приемник на работническия танцов състав към „Витамина” и дава началото  на днешния Детско-юношески фолклорен танцов ансамбъл „Южняче”. 
        От 1994г. танцовите състави, ръководени от г-н Стойчев, окончателно преминават към Народно читалище „Н.Й.Вапцаров”.
        Славен е пътят на ръководителя Малин Стойчев и многобройни и неизброими са успехите и наградите му:

 • Лауреат на IV, V и VI републикански фестивали на художествената самодейност със златни медали.
 • Участие в откриването на I, II и III Международна детска асамблея „Знаме на мира” в гр.София.
 • Орден „Кирил и Методий” за изключителните му постижения в областта на танцовия фолклор
 • „Плакет на Комитета за култура и Центъра за художествена самодейност – София” – за постигнати високи и трайни успехи в областта на самодейното танцово изкуство.
 • Грамота на ЦИОФФ – България за право на участие в международни фолклорни фестивали
 • Грамота от Народно читалище „Н.Й.Вапцаров” и Община Стамболийски по случай 50 години фолклорно танцово изкуство в града ни
 • Грамота и плакет от Народно читалище „Н.Й.Вапцаров” по случай 80 години читалищна дейност
 • Плакет от читалището: „Почетен ръководител” - по случай 40 години от създаването на Ансамбъл „Южняче” и 75-годишния юбилей на г-н Стойчев
 • Много други грамоти, медали, купи и предметни награди от неспирните участия на Ансамбъл „Южняче” във фестивали и концерти както в България, така и по цял свят.
 • В България танцовата школа на г-н Стойчев беше известна не само в нашия град и община, той завоюва успехи и покори публиката в много различни села и градове във всички краища на родината ни- Пловдив, София, Сливен, Велико Търново, Хасково, и др.
 • Ето държавите, в които г-н Стойчев със своите танцьори разнасяше славата на България и на нашия град : Молдова, Сирия, Германия, Франция, Украйна, Турция, Сърбия, и много пъти - в Гърция.

      Няма празник на гр.Стамболийски, на който възпитаниците на г-н Малин Стойчев да не взривят публиката със своите бурни и темпераментни танци. 
      Огромният принос на г-н Стойчев за  развитието на културата в нашия град беше оценен от Община Стамболийски и с решение на Общинския съвет през 2001г. той беше удостоен със званието „Почетен гражданин на град Стамболийски”.

 

https://www.livechatalternative.com/